Endast två småbilar fick bra säkerhetsbetyg i nya tester utförda av Insurance Institute for Highway Safety.
Säkerhetstekniken inom bilindustrin har utvecklats avsevärt under 2000-talet och avancerade förarassistanssystem har blivit standardutrustning. Genom att lägga till dessa lager av redundans för föraren försöker man undvika olyckor helt och hållet, men förarhjälpmedel har sina begränsningar och frekvensen av trafikolyckor har skjutit i höjden under de senaste åren. När kollisioner inträffar kan själva fordonets konstruktion vara skillnaden mellan allvarliga skador och att komma undan med några skrapsår.
Det här innehållet är importerat från YouTube. Du kanske kan hitta samma innehåll i ett annat format eller mer information på deras webbplats.
Insurance Institute for Highway Safety har infört ett nytt krocktest i sin säkerhetsbedömning. Nästan en fjärdedel av alla dödsfall i personbilar kan härledas till allvarliga sidokollisioner, och IIHS uppdaterade nyligen testet för att spegla verkligheten, med en 2000kg tung barriär som slår mot sidan på testbilarna i en hastighet av 37 km/h. Resultaten för småbilar är oroande.
Av de 11 modeller som testades var det bara Mazda 3 hatchback och sedan som fick det högsta betyget bra, med en acceptabel nivå av skador på säkerhetsburen och en minimal nivå av skador på förarens bål och bäcken. Honda Civic, Nissan Sentra och Toyota Corolla fick alla ett acceptabelt betyg, vilket är en bump ner från bra i IIHS-termer, och visade svagheter i skyddet av förarens bäcken. Det är värt att notera att alla dessa modeller fick ett acceptabelt betyg i kategorin struktur och säkerhetsburar – en stark kontrast till de goda betyg som ses på många mellanstora crossovers.
Fyra av de 11 testade modellerna fick dåligt helhetsbetyg på grund av otillräcklig konstruktion av säkerhetsburen och betydande skaderisk för förare. Kias Forte presterade sämst, med ett marginellt betyg för säkerhetsburen och dåligt skydd av förarens bål och bäcken, medan Subarus Impreza- och XV Crosstrek-familj uppvisade dålig konstruktionssäkerhet över hela linjen.
Fyra av elva testade modeller fick dåligt helhetsbetyg på grund av otillräcklig konstruktion av säkerhetsburen.
Särskilt Fortes krocktest resulterade i en huvudkollision med fönsterbrädan genom krockkudden, vilket ökade den höga risken för huvudskador. Subarus krocktest visade också på en huvudkollision i fönsterbrädan och ett intrång i kabinen genom B-stolpen.
Över hela linjen presterade små sedans och hatchbacks dåligt jämfört med sina motsvarigheter i mellanstora crossover-modeller, men klarade sig på liknande sätt som motsvarigheter i små crossover-modeller och mellanstora sedan-modeller.
IIHS säger att en högre höjd leder till bättre resultat i den nya utvärderingen, eftersom kollisionen är centrerad närmare golvet i stället för dörren. Men detta betyder inte att dessa små sedans och hatchbacks är osäkra i sig själva.
krockdockor i iihs-test
”Det är uppmuntrande att se så många småbilar med godkänt resultat i det nya sidotestet”, säger Becky Mueller, senior forskningsingenjör vid IIHS, som ledde utvecklingen av den nya utvärderingen. ”Mindre, lägre fordon har en nackdel när de träffas av den nya testbarriären, som är en mer realistisk representation av fronten på en typisk modern SUV än vår gamla barriär.”
Trots detta är det tydligt att ett antal tillverkare har kommit på hur man kan ge tillräcklig strukturell styvhet och krockskydd med mindre material. Dessutom fick alla dessa modeller ett bra betyg i det aktuella sidokrockstestet.
Detta uppdaterade test är inte ett officiellt testkriterium för enheter med modellår 2022, men institutet säger att det kommer att vara standardpraxis nästa år. När IIHS fortsätter att uppdatera säkerhetsstandarderna kommer tillverkarna att utsättas för press att uppfylla dessa riktmärken, med tanke på att IIHS-betyg är en viktig markör för säkerhetsmedvetna bilköpare.