2023 Toyota Highlander

Toyotas klassiska Highlander-redskapsbil förlorar ett par cylindrar men behåller sin välbekanta formel.

Toyotas Highlander har varit igång i över 20 år och startar sin fjärde generation 2019. På den tiden erbjöd Highlander ny styling till Toyotas crossover-anhängare men höll sig till beprövade drivlinor och lanserades med den nödvändiga 3,5-liters V6:an och Toyotas brödhybridsystem. För 2023, i ett försök att minska Highlanders utsläpp, är 3,5-litern borta och i stället finns en turboladdad 2,4-liters I4.

Den turboladdade fyrcylindern har 30 hk mindre än den större V6:an, och bas-Highlandern skickar 265 hk genom en åttaväxlad automatlåda. Den fyrcylindriga cylindern ökar dock vridmomentet och överträffar 3,5-literns 263 lb-ft vid 4 700 rpm med 47 lb-ft vid lägre 3 000 rpm i varvtalet. Turboladdare fungerar.

Även om man skulle kunna förvänta sig att detta skulle översättas till en markant annorlunda körupplevelse är det egentligen inte så annorlunda. Turbo-fyrabilen är kanske inte riktigt lika smidig som sin V6- föregångare, och lite extra buller i kupén var ibland märkbart (lätt att lösa med soundtracket till Encanto eller genom att spela din favoritpodcast), men folket på Toyota undvek en aggressiv gaspådragning och gjorde att körupplevelsen var nära nog densamma som med den utgående 3,5-liters V6:an.

Om du undrar varför Toyota skulle gå igenom allt besväret att byta ut sin pålitliga 3,5-liters V6:a och ådra sig kostnaderna för att göra detta möjligt är svaret enkelt: utsläpp. Även om den turboladdade I4:an inte slår ut V6:an i bränsleeffektivitet och endast ger en mer körsträcka i kombination, säger Toyota att den turboladdade kvarnen halverar de skadliga NOx-utsläppen. Det innebär att den här maskinen är betydligt grönare än förra årets basmodell.

När det gäller resten av Highlander: Den är fortfarande bra! Bortsett från motorn är Highlander i praktiken oförändrad dynamiskt från vår tid i den vid lanseringen. Den hanterar dippar och dykningar bra, har solida siktlinjer och erbjuder sunda kreativa bekvämligheter för familjeorienterade crossover-köpare. Nästan lika viktigt som en ny drivlina för basmodellen är Highlander Hybrids system också oförändrat.

Det är värt att notera att Highlanders interiör fortfarande är välkomnande. Den har dock ett reviderat infotainmentsystem som känns rappt och har en solid inhemsk navigering, även om många troligen kommer att hoppa direkt till Apple CarPlay eller Android Auto. Med plats för sju eller åtta personer beroende på konfiguration kommer Highlander utan tvekan fortfarande att passa bra för köpare som är rädda för minibussar och har behov av många sittplatser.

Toyota har höjt baspriset på 2023 års Highlander bara en aning, till 37 755 dollar från den nuvarande modellens startpris på 37 190 dollar. Den nya Highlandern bör börja köras i skolorna runt om i landet den här månaden.